Podstawą sopelkowych lodów są świeże (nie UHT!) mleko 4% i śmietana 30% z lokalnego źródła. Wysoka zawartość tłuszczu gwarantuje pełnię smaku, a codzienne dostawy z mleczarni najwyższą jakość surowca.
Ciekawostka! Zimne lody czekoladowe pochodzą z pasteryzowanego w temperaturze 85 °C kakao. Proces ten pomaga nam wydobyć pełnię smaku kakao, które importujemy aż z Ghany.
Nie taki ciężki orzech do zgryzienia! Udowadniają to nasze autorskie przeciery. Posiadamy 3 nowoczesne urządzenia do ich produkcji, składające się z pieca do prażenia orzechów, młyna i młyna kulowego. Dzięki temu możemy uzyskać najlepszej jakości produkt. Lody z orzecha laskowego z Małopolski i pistacji kalifornijskiej zawierają aż 10% surowca na 1 kg lodów.
Nie zastępujemy owoców sztucznymi komponentami. Nasze lody zawierają zblendowane owoce lub świeżo wyciskane przez nas soki. Truskawki i maliny skupujemy od lokalnych gospodarstw. Zaś owoce egzotyczne sprowadzamy z kraju ich pochodzenia ze sprawdzonych źródeł. Dojrzałe owoce natychmiast po zerwaniu są mrożone i dostarczane w postaci pełnowartościowych pulp.
Powiedzmy sobie szczerze - lody bez cukru nie byłby tak dobre... W naszych produktach znajdziecie sacharozę, czyli popularny biały cukier, a także np. dekstrozę - inny rodzaj cukru prostego. Dbamy jednak o diabetyków! W każdym lokalu dostępne są lody słodzone cukrem brzozowym (ksylitolem).
Nie uznajemy pojęcia „aromat identyczny z naturalnym”. Nasze smaki są po prostu naturalne. W tym celu uprawiamy nawet własną miętę i bazylię, które świetnie komponują się z lodami ananasowymi, czy limonkowymi.
Wbrew pozorom nie ma tutaj ani kropli alkoholu. Bourbon Madagaskar to rejon skąd pochodzi najwspanialsza na świecie wanilia. Importujemy sproszkowany, liofilizowany produkt z prawdziwych lasek wanilii.
Skąd wiemy, że lody o smaku brownie zawierają kawałki najlepszego ciasta? Bo sami je wypiekamy w naszej pracowni cukierniczej! Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i w wersji zmrożonej.
Specjalna receptura lodów o smaku śliwki starotoruńskiej wymaga dużego nakładu pracy. Najpierw gotujemy suszone owoce w winie i przyprawach, by następnie wymieszać je z naszą wyborną śmietanką. Efekt wart jest zachodu!
Węgiel aktywny z łupin kokosa to niedawny hit z gatunku superfoods - wpływa na detoksykację organizmu, poprawia wygląd cery, niweluje skutki zatruć. U nas znalazł zastosowanie jako naturalny barwnik lodów kokosowych, które tworzymy z przecieru z wiórków kokosowych własnej produkcji.
Prawdziwy bestseller! Wciąż lokuje się w pierwszej dziesiątce najlepiej sprzedających się sopelkowych smaków. Karmel robimy sami, karmelizując cukier, a następnie łączymy go z najlepszym gatunkiem soli himalajskiej. Gwarantujemy wyjątkowe doznania smakowe!
Świeżo wyciskany sok z marchewki to podstawa tego sorbetu. Marchew jest bogata w beta-karoten,przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok i nadaje ładny odcień cerze. Tyle dobrego i wszystko w naszych lodach! Przepadają za nim zarówno dorośli jak i dzieci.
Spirulina, odmiana alg wodnych, to wszechstronny składnik, który nie tylko nadaje naszym lodom naturalnego niebieskiego koloru, ale też wzbogaca je o wiele cennych składników odżywczych. Samo zdrowie!
Nasza manufaktura opiera się na pracy ludzkich rąk. Nie wykorzystujemy taśm produkcyjnych, większość prac wykonują ludzie. Samodzielnie odmierzamy składniki, blendujemy mieszanki i pakujemy lody. Obsługujemy 10 frezerów, a w ciągu dnia aż 4 osoby zajmują się wyciskaniem soków z owoców i warzyw, które dodajemy do naszych lodów. W szczycie sezonu na produkcji pracuje do 40 osób dziennie.
Podobno najlepiej poznać jakość lodów po smaku pistacjowym. Dlaczego? Bo to kosztowny surowiec zwykle zastępowany tańszymi zamiennikami. My tego nie praktykujemy! Co więcej, właśnie uruchomiliśmy rzemieślniczą produkcję 100% przecieru do lodów z orzechów. Najpierw prażymy je w specjalnym piecu, a następnie mielimy i przecieramy na małe cząsteczki, aż do 12 mikronów! Dzięki temu możecie delektować się w pełni naturalnym smakiem :)
Czasem ludzie dziwią się czemu np. sorbet truskawkowy ma intensywniejszą barwę niż innym razem. To dlatego, że składają się na niego prawdziwe owoce i to one nadają kolor, który zależy od takich czynników jak odmiana, czy stopień dojrzałości. Podsumowując – kolory czerpiemy tylko z natury.
Nie ma nic smaczniejszego niż prawdziwe owoce, także w wersji zmrożonej. Do produkcji lodów truskawkowych, malinowych, żurawinowych, mango, brzoskwiniowych, z czarnej porzeczki, papai, marakui, gujawy, aceroli i gruszki używamy całych owoców. Jeśli zaś chodzi o sorbety cytrynowe, pomarańczowe, grejpfrutowe, marchwiowe, rabarbarowe, czy jabłkowo-buraczane to powstają one ze świeżych soków, które sami wyciskamy.