Menu
Lody rzemieślnicze
Lody to nie jest technologicznie skomplikowany produkt. Wystarczy tylko sięgnąć po prawdziwe składniki!

Świeże mleko i świeża śmietana to podstawa naszych lodów mlecznych, a w połączeniu z takimi składnikami jak: kakao z Ghany, polski cukier, wanilia z Madagaskaru, pistacja kalifornijska czy orzech laskowy z Małopolski, gwarantują niezapomniane doznania dla smakoszy.

Szczycimy się faktem, iż zawartość owoców w naszych sorbetach sięga nawet 60%. Polskie truskawki i maliny z własnego skupu, świeżo wyciskane soki oraz 100% pulpy owoców egzotycznych, takich jak mango sprowadzane bezpośrednio z Indii, czy marakuja prosto z Brazylii, pozwalają odnaleźć smak lata przez cały rok.

świeże mleko, świeża śmietana

certyfikowane składniki wysokiej jakości

najlepsze wyselekcjonowane owoce

soki tłoczone, nieskoncentrowane

produkcja bez użycia gotowych komponentów

brak sztucznych aromatów
i barwników

Z czego składają się naturalne lody?
Nasze receptury objęte są tajemnicą. Nie jest natomiast tajemnicą, że są one oparte na najlepszych dostępnych składnikach. Cała reszta to tylko wypracowanie idealnych proporcji...

Mleko i śmietana

Podstawą sopelkowych lodów są świeże (nie UHT!) mleko 4% i śmietana 30% z lokalnego źródła. Wysoka zawartość tłuszczu gwarantuje pełnię smaku, a codzienne dostawy z mleczarni najwyższą jakość surowca.

Kakao

Ciekawostka! Zimne lody czekoladowe pochodzą z pasteryzowanego w temperaturze 85 °C kakao. Proces ten pomaga nam wydobyć pełnię smaku kakao, które importujemy aż z Ghany.

Orzechy i bakalie

Nie taki ciężki orzech do zgryzienia! Udowadniają to nasze autorskie przeciery. Posiadamy 3 nowoczesne urządzenia do ich produkcji, składające się z pieca do prażenia orzechów, młyna i młyna kulowego. Dzięki temu możemy uzyskać najlepszej jakości produkt. Lody z orzecha laskowego z Małopolski i pistacji kalifornijskiej zawierają aż 10% surowca na 1 kg lodów.

Owoce

Nie zastępujemy owoców sztucznymi komponentami. Nasze lody zawierają zblendowane owoce lub świeżo wyciskane przez nas soki. Truskawki i maliny skupujemy od lokalnych gospodarstw. Zaś owoce egzotyczne sprowadzamy z kraju ich pochodzenia ze sprawdzonych źródeł. Dojrzałe owoce natychmiast po zerwaniu są mrożone i dostarczane w postaci pełnowartościowych pulp.

Cukry

Powiedzmy sobie szczerze - lody bez cukru nie byłby tak dobre... W naszych produktach znajdziecie sacharozę, czyli popularny biały cukier, a także np. dekstrozę - inny rodzaj cukru prostego. Dbamy jednak o diabetyków! W każdym lokalu dostępne są lody słodzone cukrem brzozowym (ksylitolem).

Zioła i przyprawy

Nie uznajemy pojęcia „aromat identyczny z naturalnym”. Nasze smaki są po prostu naturalne. W tym celu uprawiamy nawet własną miętę i bazylię, które świetnie komponują się z lodami ananasowymi, czy limonkowymi.

Wanilia Bourbon Madagaskar

Wbrew pozorom nie ma tutaj ani kropli alkoholu. Bourbon Madagaskar to rejon skąd pochodzi najwspanialsza na świecie wanilia. Importujemy sproszkowany, liofilizowany produkt z prawdziwych lasek wanilii.

Pomysłów nam nie brakuje
Lubimy zaskakiwać! Lody można przecież zrobić prawie ze wszystkiego. Najważniejsze, żeby receptury opierały się na składnikach najwyższej jakości. Tego się trzymamy!

Brownie

Skąd wiemy, że lody o smaku brownie zawierają kawałki najlepszego ciasta? Bo sami je wypiekamy w naszej pracowni cukierniczej! Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i w wersji zmrożonej.

Śmietanka ze śliwką starotoruńską

Specjalna receptura lodów o smaku śliwki starotoruńskiej wymaga dużego nakładu pracy. Najpierw gotujemy suszone owoce w winie i przyprawach, by następnie wymieszać je z naszą wyborną śmietanką. Efekt wart jest zachodu!

Czarny kokos

Węgiel aktywny z łupin kokosa to niedawny hit z gatunku superfoods - wpływa na detoksykację organizmu, poprawia wygląd cery, niweluje skutki zatruć. U nas znalazł zastosowanie jako naturalny barwnik lodów kokosowych, które tworzymy z przecieru z wiórków kokosowych własnej produkcji.

Karmel z solą himalajską

Prawdziwy bestseller! Wciąż lokuje się w pierwszej dziesiątce najlepiej sprzedających się sopelkowych smaków. Karmel robimy sami, karmelizując cukier, a następnie łączymy go z najlepszym gatunkiem soli himalajskiej. Gwarantujemy wyjątkowe doznania smakowe!

Sorbet marchwiowy

Świeżo wyciskany sok z marchewki to podstawa tego sorbetu. Marchew jest bogata w beta-karoten,przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok i nadaje ładny odcień cerze. Tyle dobrego i wszystko w naszych lodach! Przepadają za nim zarówno dorośli jak i dzieci.

Śmietanka z niebieską spiruliną

Spirulina, odmiana alg wodnych, to wszechstronny składnik, który nie tylko nadaje naszym lodom naturalnego niebieskiego koloru, ale też wzbogaca je o wiele cennych składników odżywczych. Samo zdrowie!

Rzemieślnicza produkcja lodów
W 2015 roku przenieśliśmy się do nowoczesnej siedziby przy ul. Kępskiej w Opolu. Na półtora tysiąca metrach kwadratowych mieszczą się: część biurowa, cukiernia, magazyny oraz hala produkcyjna z chłodniami. Stale zwiększający się popyt na nasze produkty sprawia, że planujemy rozbudowę obiektu.

Nasza manufaktura opiera się na pracy ludzkich rąk. Nie wykorzystujemy taśm produkcyjnych, większość prac wykonują ludzie. Samodzielnie odmierzamy składniki, blendujemy mieszanki i pakujemy lody. Obsługujemy 10 frezerów, a w ciągu dnia aż 4 osoby zajmują się wyciskaniem soków z owoców i warzyw, które dodajemy do naszych lodów. W szczycie sezonu na produkcji pracuje do 40 osób dziennie.

100% pistacjowe

Podobno najlepiej poznać jakość lodów po smaku pistacjowym. Dlaczego? Bo to kosztowny surowiec zwykle zastępowany tańszymi zamiennikami. My tego nie praktykujemy! Co więcej, właśnie uruchomiliśmy rzemieślniczą produkcję 100% przecieru do lodów z orzechów. Najpierw prażymy je w specjalnym piecu, a następnie mielimy i przecieramy na małe cząsteczki, aż do 12 mikronów! Dzięki temu możecie delektować się w pełni naturalnym smakiem :)

Kolory natury

Czasem ludzie dziwią się czemu np. sorbet truskawkowy ma intensywniejszą barwę niż innym razem. To dlatego, że składają się na niego prawdziwe owoce i to one nadają kolor, który zależy od takich czynników jak odmiana, czy stopień dojrzałości. Podsumowując – kolory czerpiemy tylko z natury.

Sorbety bez chemii

Nie ma nic smaczniejszego niż prawdziwe owoce, także w wersji zmrożonej. Do produkcji lodów truskawkowych, malinowych, żurawinowych, mango, brzoskwiniowych, z czarnej porzeczki, papai, marakui, gujawy, aceroli i gruszki używamy całych owoców. Jeśli zaś chodzi o sorbety cytrynowe, pomarańczowe, grejpfrutowe, marchwiowe, rabarbarowe, czy jabłkowo-buraczane to powstają one ze świeżych soków, które sami wyciskamy.